
F.E.C.S
POPULATIEDICHTHEID
De populatiedichtheid is het gemiddelde aantal individuen per oppervlakte-eenheid op het land of per volume-eenheid in het water.
De populatiedichtheden zullen schommelen. Er kan bijvoorbeeld een schimmelziekte voorkomen bij zeegras, en een virus bij de grijze zeehonden . Als de populatiedichtheid kleiner wordt, worden de factoren die de populatie doen groeien belangrijker. Ook kan het zijn dat op het ene gebied meer voedsel is dan op het andere gebied en sterven er bijvoorbeeld zeehonden en worden er ergens anders juist meer geboren (deze aantallen kunnen dan ook schommelen).
Er zijn op de wereld niet veel grijze zeehonden, maar in vergelijking met alle zeehonden bij elkaar heeft Nederland er best veel. Maar per vierkante kilometer heb je alsnog niet heel veel individuen, omdat er niet zoveel grijze zeehonden zijn. Dus de grijze zeehond heeft een kleine populatiedichtheid. De voortplanting is ook erg klein en daar komt dan ook een lage dichtheid uit voort.
Groot zeegras is in herstel, maar nog niet echt op komst. Door de schimmelziekte die er was is er nu heel weinig maar het is dus wel in herstel. Je kunt het ook niet overal even goed zaaien en groeit niet overal even goed. Er is dus heel weinig van en heeft daarom ook een kleine populatiedichtheid.
DE DRAAGKRACHT
De draagkracht is de maximale populatiegrootte die over een langere tijd in een ecosysteem kan worden gehandhaafd. De draagkracht van een gebied wordt bepaald door de hoeveelheid voedsel in het gebied voor de populaties. Door het verdwijnen van voedsel zal de draagkracht van het gebied verlagen en de populatie in omvang afnemen. (Bij een hoog geboortecijfer treedt er gemakkelijk exponentiële groei op (als de omstandigheden gunstig zijn). En het is dan mogelijk dat na zo’n snelle groei de draagkracht van het ecosysteem korte tijd wordt overschreden.)
De draagkracht van de populatie grijze zeehond in de Waddenzee nadert de draagkracht van het gebied. De aantallen nemen namelijk steeds meer toe.
Groot zeegras heeft een kleine draagkracht door waterzuivering, hierdoor komen er minder voedingsstoffen in de Waddenzee en groeit er minder zeegras. Mensen zijn bezig met het herstel van groot zeegras dus die maximale grootte kan nog niet worden gehandhaafd, want er is nog herstel van zeegras. (door uitzaaien)
...................................................................................................................
VOORBEELDEN VAN COMPETITIE, COOPERATIE EN SYBIOSE IN HET WADDENGEBIED
Competitie: competitie tussen zeezoogdieren en de visserij. Zowel zeezoogdieren als vissers jagen op vis. Ze zijn concurrenten van elkaar.
Coöperatie: bijvoorbeeld zeegras: het is een belangrijke voedselbron voor bepaalde visjes en in zee levende reptielen (soepschildpad). En hiervan heeft het zeegras dan ook weer voordeel.
Symbiose: vissen doden uit de Waddenzee om te eten, dat het ene dier voordeel heeft van een ander dier en die daarmee een nadeel heeft/ dat het andere dier daar ook een voordeel van heeft