
F.E.C.S

Bontbek
ORGANISMEN IN DE WADDENZEE
In de Waddenzee zijn er oneindig veel soorten organismes, vele populaties. Je hebt ze van grote naar kleine diertjes. Lees vooral verder als je meer wilt weten over een paar leuke, bijzondere en bekende organismen uit de Waddenzee.
Algen en wieren staan aan de basis van het voedselweb, dit zijn microscopisch kleine organismen, ze leven door lichtenergie om te zetten via fotosythese tot koolhydraten. ze staan aan het begin van de voedselketen, ze worden namelijk gegeten door de komen de dieren: punt 2 tot 7.
Ook plankton is erg bekend. Het is alles wat niet vastzit, niet op de bodem leeft, niet actief zwemt maar zich met de zeestromen laat meevoeren. De meeste dingen zijn microscopsich klein, maar er bestaan ook grotere zoals kwallen. Bekende zijn: bruine slijmalg, zeevonk, oorkwal, blauwe haarkwal en het zeedruifje
Verder bevinden er zig vele kiezeldieren, kiezeldieren zijn eencellige dieren die een verkleuring op de wadbodem veroorzaken, dit is belangrijk voedsel voor het wadslakje, nonnetje of de slijkgarnaal.
Op het wad leven ook bijzondere schaaldiertjes zoals de strandkrab, garnalen, watervlooien, zeepokken en andere kleine waterkreeftjes.
Ook de schelpdieren zoals mossel, kokkel, strandgaper, platte strijkgaper en het nonnetje.
En het bekende diertje van de Waddenzee ‘het wadslakje’ dit diertje is vooral te vinden langs de kust. (in grote aantallen)
En er komen ook veel wormen voor in de Waddenzee. De bekendste soort is de wadpier, hij leeft ongeveer 25 centimeter in de grond, andere wormen zijn de wapenworm, zeeduizendpoot, zandzager, zandkokerworm en de schelpkokerworm.
De zeester, hij ziet er waarschijnlijk niet uit als roofdier maar dat is het wel, hij leeft vooral van de schepdieren en het aas.
Ook leven er heel veel soorten vis in de Waddenzee, alleen veel soorten die wij als mensen eten, in de jonge variant. Je kan hierbij denken aan makreel, haring, wijting, kabeljauw, zeebaars, tong, zalm, schol en paling.
Verder zijn er ook de zoogdieren in de Waddenzee. Hieronder verstaan wij de bekende zeehond, er leven 2 soorten: de gewone en de grijze zeehond. De gewone zeehond is het algemeenst. Ze leven vooral in de geulen in de omgeving van Paesens-Moddergat.
En dan zijn er ook nog de wadvogels. De algemene naam voor de vele vogels dit elk jaar naar het waddengebied komen, dit zijn er ongeveer 10 tot 12 miljoen. het waddengebied is voor de vogels een belangrijke tussenstop voor de lange trekvluchten richting West-Afrika en de arctische broedgebieden tussen Noord-Canada en Siberië. Verschillende groepen wadvogels zijn: meeuwen, sterns, lepelaars, eenden, ganzen, scholeksters en grutto’s.
In de zee leven natuurlijk ook zeeplanten. De bekenste zeeplant van de wieren in de waddenzee is het zeesla. deze is erg gevreesd voor vissers, ze komen namelijk in grote groepen voor en verstrikken zo de netten.
Als laatste de kweldersplanten. Kwelders zijn de stukken land op de grens met de zee, er kunnen hier bijzonder planten leven onder de wisselende en zoute omstandigheden.